KRONIČNA UTRUJENOST

 • Home
 • KRONIČNA UTRUJENOST

KAZALO

Pogosti vzroki kronične utrujenosti:

1. Pomanjkanje spanja ali slaba kakovost spanja
2. Slaba prehrana in pomanjkanje hranilnih snovi
3. Dehidracija
4. Sedeč način življenja
5. Kronični stres:
6. Hormonske spremembe
7. Infekcija s paraziti
8. Infekcija z glivicami
9. Infekcija z virusi
10. Toksini v telesu

Bioresonančne in frekvenčne terapije proti kronični utrujenosti

Kronična utrujenost

Kronična utrujenost: Razumevanje simptomov in alternativne terapije

Utrujenost lahko prizadene tako fizično kot mentalno zdravje. Lahko je akutna in traja kratek čas ali pa je kronična in traja tedne, mesece ali celo leta. Utrujenost lahko vpliva na sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil, koncentracijo ter vpliva na splošno kakovost življenja osebe.

Pomembno je obravnavati osnovne vzroke utrujenosti in poiskati pomoč, če vztraja ali moti vsakodnevne dejavnosti. Pogosto se pojavi skupaj z drugimi simptomi, kot so nelagodje ali bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, glavoboli, motnje spanja in težave s koncentracijo in spominom. Ta pogoj je običajno diagnosticiran, ko oseba doživlja utrujenost vsaj šest mesecev in so druge medicinske težave, ki bi lahko povzročale utrujenost, izključene.

Pogosti vzroki kronične utrujenosti:

1. Pomanjkanje spanja ali slaba kakovost spanja

Spanje je ključno za telo, da se popravi in obnovi, in pomanjkanje spanja lahko privede do različnih fizičnih in duševnih zdravstvenih težav. Kronično pomanjkanje spanja lahko oslabi imunski sistem, poveča tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen in srčne bolezni, in negativno vpliva na duševno zdravje.

Poleg vpliva na fizično zdravje lahko kronično pomanjkanje spanja prispeva tudi k razvoju sindroma kronične utrujenosti. Ljudje s tem sindromom pogosto trpijo zaradi motenj spanja, vključno s težavami pri zaspanju in ostajanju budni ter občutijo neosvežujoč spanec, kar lahko povzroči dolgotrajno utrujenost in druge simptome.

Potreben čas spanja za optimalno zdravje se lahko razlikuje od posameznika do posameznika:

Priporočila glede na starost:

Nacionalna fundacija za spanje priporoča naslednje:

 • Novorojenčki (0 do 3 mesece): bi morali v povprečju spati 14 do 17 ur na dan, vključno s popoldanskim spanjem.
 • Dojenčki (4 do 11 mesecev): bi morali v povprečju spati 12 do 15 ur na dan, vključno s popoldanskim spanjem.
 • Otroci v dobi od 1 do 3 let: bi morali v povprečju spati 11 do 14 ur na dan, vključno s popoldanskim spanjem.
 • Predšolski otroci (3 do 5 let): bi morali v povprečju spati 10 do 13 ur na dan.
 • Otroci šolske starosti (6 do 13 let): bi morali v povprečju spati od 9 do 11 ur na dan.
 • Najstniki (14 do 17 let): bi morali v povprečju spati od 8 do 10 ur na dan.
 • Odrasli: bi morali v povprečju spati od 7 do 9 ur na dan.

Vendarle pa po podatkih iz raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje skoraj 60 % prebivalcev Slovenije spi manj kot 7 ur na dan. Še bolj skrb vzbujajoči so izsledki mednarodne raziskave, po katerih smo Slovenci med najbolj nespečimi ljudmi na svetu.

Pomembno je tudi, kdaj gremo spat za naše zdravje. Naše telo ima naravni cirkadijski ritem, ki je 24-urni cikel, ki uravnava cikle spanja in budnosti, proizvodnjo hormonov ter druge telesne funkcije.

Da bi določili ciljni čas za spanje, odločite se, kdaj morate vstati. Nato preštejte število ur spanja, ki jih potrebujete.

Za spodbujanje zdravega spanja in ohranjanje doslednega spalnega urnika je priporočljivo, da greste spat in se zbudite ob istem času vsak dan, tudi med vikendi. To lahko pomaga uravnavati naravni cikel spanja in budnosti telesa ter izboljšati kakovost spanja.

Poleg količine in časa spanja je tudi kakovost spanja pomembna za splošno zdravje. Za spodbujanje zdravega spanja je priporočljivo ustvariti udobno okolje za spanje, omejiti izpostavljenost elektronskim napravam pred spanjem, se izogibati kofeinu in alkoholu blizu časa spanja ter izvajati tehnike sproščanja, kot sta meditacija ali globoko dihanje.

Kronična utrujenost_nespečnost

2. Slaba prehrana in pomanjkanje hranilnih snovi

Prehrana, ki ji primanjkuje bistvenih hranil, lahko povzroči utrujenost in pomanjkanje energije.

Uživanje preveč sladkorja ali preprostih ogljikovih hidratov je povezano s kronično utrujenostjo.

Ko uživate hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, vaše telo proizvaja inzulin, hormon, ki pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja. Preveč inzulina v telesu vodi v padec ravni krvnega sladkorja. Ta padec ravni krvnega sladkorja lahko povzroči utrujenost, letargijo in pogosto prebujanje ponoči, moteno spanje, kar vodi v občutke utrujenosti čez dan.

Namesto obdelane in sladke hrane se osredotočite na vključevanje celih živil, zdravih maščob, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov v svojo prehrano. Ta hrana lahko pomaga ohranjati stabilne ravni krvnega sladkorja ter zagotavlja vašemu telesu hranila, ki jih potrebuje za optimalno delovanje.

Posameznikom s sindromom kronične utrujenosti lahko primanjkujejo ključna hranila, ki so pomembna za splošno zdravje in proizvodnjo energije. Ta hranila igrajo pomembne vloge pri presnovi energije, imunskem delovanju in zdravju živčnega sistema.

Mitohondriji so organeli v celicah, ki so odgovorni za proizvodnjo energije v obliki ATP. Za vzdrževanje zdravih mitohondrijev je pomembno uživati prehrano bogato s hranili, ki podpira njihovo delovanje. Nekatera ključna hranila, ki so pomembna za zdrave mitohondrije, vključujejo:

 • Koenzim Q10 (CoQ10): CoQ10 je spojina, ki igra ključno vlogo pri proizvodnji energije v celicah, še posebej v mitohondrijih. Deluje tudi kot antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami. CoQ10 najdemo v visokih koncentracijah v organih živali, mastnih ribah in oreščkih.
 • Železo je ključnega pomena za tvorbo hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, ki prenaša kisik iz pljuč do tkiv v telesu. Mitohondriji potrebujejo kisik za proizvodnjo energije v procesu, imenovanem celično dihanje. Železo je tudi ključnega pomena za tvorbo drugih beljakovin, ki so potrebne za normalno delovanje mitohondrijev. Živila, ki so bogata z železom, vključujejo rdeče meso (govedina, jagnjetina), perutnino, morske sadeže, stročnice (fižol, leča, čičerika), temno zeleno listnato zelenjavo (špinača, ohrovt), suho sadje (slive, marelice, rozine), oreščke in semena.
 • Magnezij: Magnezij sodeluje v številnih procesih znotraj celic, vključno s proizvodnjo energije v mitohondrijih. Pomemben je tudi za delovanje mišic in živcev ter zdravje kosti. Dobre prehranske vire magnezija najdemo v listnati zelenjavi, oreščkih in celih zrnih.
 • Vitamini skupine B: Vitamini skupine B sodelujejo v različnih celičnih procesih, vključno s presnovo energije. Vitamini B1, B2, B3, B5 in B6 so še posebej pomembni za zdravo delovanje mitohondrijev. Dobri prehranski viri vitaminov B vključujejo cela zrna, listnato zelenjavo, stročnice in oreščke.
 • Omega-3 maščobne kisline: Omega-3 maščobne kisline so pomembne za zdravje celičnih membran in lahko izboljšajo delovanje mitohondrijev. Dobri prehranski viri omega-3 maščobnih kislin vključujejo mastne ribe, lanena semena in chia semena.
 • Antioksidanti: Antioksidanti, kot so vitamini C in E, lahko ščitijo celice, vključno z mitohondriji, pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Dobri prehranski viri antioksidov vključujejo sadje, zelenjavo in oreščke.

Poleg teh hranil je pomembno tudi, da ohranjamo zdravo prehrano in življenjski slog, ki podpira zdrave mitohondrije. Uživanje uravnotežene in hranljive prehrane je ključno za ohranjanje ravni energije. Osredotočite se na vključevanje veliko celih živil, zdravih maščob, beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov. Izogibajte se predelanim in sladkim živilom, ki lahko povzročijo padec ravni energije.

 

Kronična utrujenost_slaba prehrana

3. Dehidracija

Dehidracija nastane, ko telo izgubi več tekočine, kot jo zaužije, kar vodi v neravnovesje elektrolitov in zmanjšanje volumna krvi. Ko se to zgodi, celice vašega telesa ne delujejo optimalno, lahko pa doživite vrsto simptomov, vključno z utrujenostjo, omotico, glavobolom in krči mišic.

Ena najpogostejših simptomov dehidracije je utrujenost. Ko ste dehidrirani, se vaše telo mora bolj potruditi, da opravlja svoje funkcije, kar lahko povzroči utrujenost in počasnost. Mišice se lahko tudi bolj utrudijo, kar otežuje izvajanje fizičnih aktivnosti.

Pitje dovolj vode čez dan je ključno za preprečevanje dehidracije in povezane utrujenosti. Količina vode, ki jo potrebujete, je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s starostjo, spolom, stopnjo aktivnosti in podnebjem. Vendar pa je splošni smernici, da je treba spiti vsaj osem kozarcev vode na dan.

Poleg vode vam lahko tudi drugi napitki, kot so zeliščni čaji, kokosova voda in sveže sadne sokove, pomagajo ohranjati hidracijo. Vendar se izogibajte sladkim in kofeinskim pijačam, kot so soda, energetski napitki in kava, saj vas lahko dehidrirajo.

Zagotoviti je treba, da pijete vodo čez dan, tudi ko niste žejni, da ostanete hidrirani. Če se ukvarjate s fizično aktivnostjo, poskrbite, da boste pred, med in po njej spili dovolj vode, da nadomestite tekočine, ki jih izgubite s potenjem.

Kronična utrujenost_dehidracija

4. Sedeč način življenja

Pomanjkanje telesne aktivnosti lahko povzroči utrujenost in pomanjkanje energije na več načinov:

 • Splošna oslabelost: Sedeč način življenja pogosto pomeni zmanjšano telesno aktivnost, kar lahko privede do zmanjšane kardiovaskularne kondicije, počasne presnove in neaktivnih mišic. To lahko prispeva k utrujenosti in nizki ravni energije.
 • Slaba kakovost spanja: Pomanjkanje telesne aktivnosti lahko privede do slabe kakovosti spanja, kar lahko prispeva k utrujenosti in drugim simptomom, povezanim s sindromom kronične utrujenosti.
 • Povečano vnetje: Sedeč način življenja je povezan z povečanim vnetjem, kar je pogosta značilnost kronične utrujenosti.
 • Zmanjšana cirkulacija: Dolgotrajno sedenje lahko zmanjša cirkulacijo in pretok krvi, kar lahko prispeva k občutkom utrujenosti in nizke ravni energije.

Telesna aktivnost, ki se priporoča, se razlikuje glede na starost, zdravstveno stanje in osebne cilje v zvezi s telesno pripravljenostjo. V splošnem se priporoča, da odrasli vsaj 150 minut na teden izvajajo zmerno intenzivno aerobno telesno aktivnost ali 75 minut intenzivne aerobne telesne aktivnosti. To lahko razdelimo na več dni in vključuje aktivnosti, kot so hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, joga ali tai chi ipd.

Poleg aerobne aktivnosti se priporoča tudi, da odrasli vsaj dvakrat na teden izvajajo dejavnosti za krepitev mišic. To lahko vključuje dviganje uteži, vadbo z lastno težo ali uporabo elastik za upor.

Kronična utrujenost_sedeč življenski stil

5. Kronični stres:

Kronični stres lahko pusti posameznika mentalno in fizično izčrpanega.

Stres je znan sprožilec sindroma kronične utrujenosti  in lahko poslabša simptome pri tistih, ki že imajo to stanje. Čeprav mehanizmi, s katerimi stres prispeva h kronični utrujenosti, niso v celoti razumljeni, obstaja več načinov, kako lahko stres vpliva na telo in privede do utrujenosti.

Disfunkcija HPA osi: Kronični stres lahko moti hipotalamično-hipofizarno-adrenalno (HPA) os, ki je sistem odziva telesa na stres. To lahko privede do disregulacije kortizola, hormona, ki igra ključno vlogo pri regulaciji energije in lahko prispeva k utrujenosti.

Disfunkcija imunskega sistema: Stres lahko vpliva na imunski sistem in privede do kronične vnetne reakcije, ki je pogosta značilnost kronične utrujenosti. Ta kronična imunska aktivacija lahko prispeva k utrujenosti in drugim simptomom.

Težave s spanjem: Stres lahko moti spanje, kar vodi v nezadostno ali slabo kakovostno spanje. Pomanjkanje obnovitvenega spanca lahko prispeva k utrujenosti in poslabša druge simptome kronične utrujenosti.

Disfunkcija avtonomnega živčnega sistema: Kronični stres lahko prav tako vpliva na avtonomni živčni sistem, ki uravnava različne telesne funkcije, vključno s srčnim utripom in krvnim tlakom. Disregulacija avtonomnega živčnega sistema lahko prispeva k utrujenosti in drugim simptomom.

Nadledvične žleze, ki se nahajajo na vrhu ledvic, igrajo pomembno vlogo pri telesnem odzivu na stres in regulaciji energije. Ko telo doživi stres, nadledvične žleze sproščajo hormone, kot so kortizol in adrenalin, da pomagajo telesu spopasti se s stresom. S časom lahko kronični stres privede do nadledvične utrujenosti, ki je stanje, značilno z nizkimi ravni nadledvičnih hormonov in simptomi, kot so utrujenost, šibkost in težave pri obvladovanju stresa.

Adrenalno utrujenost pomeni, da lahko kronični stres privede do prekomerne proizvodnje adrenalinskih hormonov, kar na koncu izčrpa nadledvične žleze in povzroči nizke ravni adrenalinskih hormonov.

Simptomi adrenalne utrujenosti lahko vključujejo:

 • Utrujenost in šibkost, še posebej zjutraj
 • Težave s spanjem
 • Hrepenenje po slani in sladki hrani
 • Težave pri obvladovanju stresa
 • Zmanjšana imunska funkcija
 • Nizek krvni tlak
 • Vrtoglavica ali omotica ob vstajanju

Kortizol je hormon, ki ga nadledvične žleze proizvajajo kot odgovor na stres, in igra ključno vlogo pri uravnavanju telesnega odziva na stres. Ravni kortizola običajno dosežejo vrhunec zjutraj in se postopoma zmanjšujejo čez dan, kar nam pomaga, da se čez dan počutimo budni in zbrani, zvečer pa sproščeni.

Vendar lahko kronični stres poruši normalne vzorce proizvodnje kortizola, kar vodi do neravnovesij v ravni kortizola. V nekaterih primerih lahko kronični stres privede do vztrajno povišanih ravni kortizola, kar lahko povzroči utrujenost, težave s koncentracijo in spremembe razpoloženja. V drugih primerih lahko kronični stres privede do vztrajno nizkih ravni kortizola, kar lahko tudi prispeva k utrujenosti in pomanjkanju energije. energije čez dan.

Kronična utrujenost_stres

6. Hormonske spremembe

 • Nosečniška utrujenost

Nosečniška utrujenost je pogost simptom, ki ga doživlja veliko žensk med nosečnostjo. Vzrok je povezan s hormonskimi spremembami, ki se pojavijo med nosečnostjo. Telo proizvaja več progesterona, hormona, ki pomaga pri podpori nosečnosti, kar lahko povzroči zaspanost in utrujenost. Rastoča maternica lahko prav tako pritiska na mehur in povzroča pogosto uriniranje, kar lahko moti spanec in prispeva k utrujenosti.

Simptomi nosečniške utrujenosti se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar običajno vključujejo občutek utrujenosti ali izčrpanosti, težave pri koncentraciji in zmanjšano sposobnost opravljanja vsakodnevnih opravil. Utrujenost je najpogostejša v prvem trimesečju nosečnosti, vendar lahko pri nekaterih ženskah traja skozi celotno nosečnost.

Ukrepi vključujejo dovolj počitka, uravnoteženo prehrano, zadostno hidracijo in nežno vadbo, kot sta hoja ali prenatalna joga. Prav tako je pomembno se izogibati preobremenitvi in si vzeti odmore, ko je to potrebno.

Utrujenost med nosečnostjo je lahko posledica anemije, slabe prehrane in stresa. Poleg prednostne oskrbe s počitkom je priporočljiva tudi sprememba prehrane, kot je povečanje vnosa živil, bogatih z železom, ali vključitev dopolnil, kot so vitamini B-kompleksa ali omega-3 maščobne kisline. Akupunktura, masaža in nežna vadba, kot sta joga ali hoja med nosečnostjo, lahko pomagajo tudi pri obvladovanju utrujenosti.

 • utrujenost pred in po porodu

Po porodu lahko utrujenost povzročijo telesne spremembe, kot so okrevanje po porodu, dojenje in pomanjkanje spanja zaradi skrbi za novorojenčka. Hormonske spremembe in čustveni stres lahko prav tako prispevajo k utrujenosti.  Počitek in skrb za svoje zdravje, pa tudi iskanje podpore družine in prijateljev, so prav tako pomembni v obdobju po porodu.

Priporoča se tudi sprememba življenjskega sloga, kot je vzpostavitev redne rutine spanja, praksa zavedanja in tehnik zmanjševanja stresa, kot je meditacija, in nežna vadba, kot sta po porodu primerna joga ali hoja. Pravilna prehrana in hidracija sta prav tako pomembni pri obvladovanju utrujenosti po porodu.

Kronična utrujenost_nosečnost

7. Infekcija s paraziti

Kronična utrujenost je kompleksen sindrom, ki lahko ima številne vzroke, vključno z okužbami s paraziti. Nekateri paraziti, kot so giardia, Entamoeba histolytica in Blastocystis hominis, lahko povzročijo okužbe prebavil in s tem povezane simptome, kot so driska, bolečine v trebuhu in slabost. Ti simptomi lahko privedejo do kronične utrujenosti.

Paraziti lahko povzročijo tudi anemijo, ki lahko privede do utrujenosti. Anemija se pojavi, ko telo nima dovolj rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu.

Toxoplasma gondii: T. gondii je protozojski parazit, ki lahko okuži ljudi prek stika s kontaminirano zemljo, vodo ali nedokončano pečenim mesom. Čeprav večina ljudi, ki so okuženi z T. gondii, ne doživlja nobenih simptomov, so nekatere študije predlagale povezavo med kronično okužbo z T. gondii in kronično utrujenostjo.

Giardia lamblia: G. lamblia je flageliran protozojski parazit, ki lahko povzroči prebavne simptome, kot so driska in bolečine v trebuhu. Kronična giardiaza je povezana tudi s kronično utrujenostjo.

Cryptosporidium parvum: C. parvum je protozojski parazit, ki lahko povzroči prebavne simptome podobne tistim, ki jih povzroča G. lamblia. Kronična kriptosporidioza je prav tako povezana s kronično utrujenostjo.

Protiparazitska zelišča:

Pelin: to zelišče se tradicionalno uporablja za zdravljenje črevesnih zajedavcev, kot so okrogli črvi in trakulje. Verjame se, da aktivne spojine v pelinu pomagajo ubiti zajedavce in jih izločiti iz telesa.

Črni oreh: lupine črnih orehov vsebujejo spojine, imenovane jugloni, ki imajo antiparazitske lastnosti. Črni oreh se tradicionalno uporablja za zdravljenje črevesnih zajedavcev in drugih parazitskih okužb.

Klinčki: klinčki vsebujejo spojino imenovano evgenol, ki ima antiparazitske lastnosti. Klinčki se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje parazitskih okužb, še posebej tistih, ki vplivajo na prebavni sistem.

Česen: česen ima naravne antibakterijske, protiglivične in antiparazitske lastnosti. Tradiconalno se uporablja za zdravljenje različnih parazitskih okužb, vključno s tistimi, ki jih povzročajo protozoi in koluti. Ne pozabite, da je kronična utrujenost zapleteno stanje, ki ga lahko povzroči več dejavnikov, zato lahko traja nekaj časa, da prepoznate in obravnavate vzroke. Bodite potrpežljivi in s svojim naturopatskim zdravnikom razvijte personaliziran načrt, ki deluje zate.

8. Infekcija z glivicami

Kronični sindrom utrujenosti zaradi glivične okužbe, je telesno stanje, ki ga povzročajo glivične okužbe v telesu. Simptomi lahko vključujejo utrujenost, slabost, bolečine v mišicah in sklepih, glavobole, nespečnost in motnje prebavnega sistema.

Glivice so enocelični ali večcelični organizmi, ki lahko rastejo v vlažnih in toplih okoljih. Med najpogostejšimi okužbami z glivicami so lokalne okužbe, kot je kandidoza, ki vpliva na ustno votlino, spolne organe in druge dele telesa. Poleg tega pa obstajajo tudi okužbe z glivicami, ki lahko vplivajo na celotno telo in povzročajo kronično utrujenost.

Sistemsko glivično okužbo povzroča vstop glivic v krvni obtok in širjenje po celem telesu, kar lahko povzroči resne zdravstvene težave. 

Kandidoza je ena najpogostejših vrst okužb z glivicami. Povzroča jo gliva Candida albicans, ki lahko raste v ustni votlini, spolnih organih, črevesju in drugih delih telesa. Kandidoza se lahko pojavi pri vsakomur, vendar je pogostejša pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom ali pri tistih, ki jemljejo antibiotike ali kortikosteroide.

Poleg kandidoze so Aspergillus in Cryptococcus druge vrste glivic, ki lahko povzročajo okužbe. Aspergillus je gliva, ki se najpogosteje nahaja v okolju in lahko povzroči pljučnico, sinusitis ali alergijske reakcije. Cryptococcus pa lahko povzroči resne okužbe možganov, pljuč in drugih delov telesa ter predstavlja nevarnost za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Vzrok za glivično okužbo je običajno prekomerna rast glivic v telesu, ki lahko povzroči različne simptome, odvisno od tega, kateri del telesa je prizadet. Glivične okužbe so lahko povzročene zaradi uporabe antibiotikov, oslabljenega imunskega sistema, prekomernega uživanja sladkorja, neprimernega nošenja oblačil ali obutve, slabe higiene, stresa ali drugih dejavnikov.

Zelišča, ki se uporabljajo za zdravljenje glivičnih okužb, vključujejo česen, čajevec, origano, timijan in ognjič. Česen ima naravne protiglivične lastnosti in ga lahko uživamo surovega ali v obliki kapsul. Čajevec ima protiglivične lastnosti, ki pomagajo pri boju proti glivičnim okužbam na koži. Origano in timijan vsebujeta eterična olja, ki lahko pomagajo pri zdravljenju glivičnih okužb, medtem ko ognjič deluje protivnetno in zdravi kožne razjede.

Poleg tega prehrana igra ključno vlogo pri zdravljenju glivičnih okužb. Prehrana, ki je bogata s probiotiki in vlakninami, pomaga pri ohranjanju zdravega črevesja in imunskega sistema ter preprečuje prekomerno rast glivic v telesu. Priporočljivo je, da se izogibate sladkarijam, beli moki, alkoholu in drugi hrani, ki lahko spodbujajo rast glivic v telesu. Vključitev živil, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, temna zelenjava in sveže sadje, lahko pomaga pri zdravljenju in preprečevanju glivičnih okužb.

Bioresonanaca protiglivična terapija

9. Infekcija z virusi

Virusne okužbe so eden od pogostih vzrokov za akutno utrujenost, ki jo običajno spremljajo drugi simptomi, kot so vročina, kašelj, glavobol in bolečine v telesu. Vendar pa se lahko po okrevanju od virusne okužbe nekateri ljudje soočijo s kronično utrujenostjo, ki lahko traja tudi več mesecev ali let.

Virusi, ki so bili povezani s kronično utrujenostjo, vključujejo Epstein-Barr virus, ki povzroča infekcijsko mononukleozo, citomegalovirus, retroviruse, herpesvirus in druge. Te okužbe lahko povzročijo vnetje in motijo normalno delovanje imunskega sistema, kar lahko vodi do kronične utrujenosti.

Eden izmed virusov, ki se pogosto povezuje s sindromom kronične utrujenosti, je Epstein-Barr virus (EBV), ki povzroča infekcijsko mononukleozo (znano tudi kot bolezen poljuba). EBV je virus iz družine herpesvirusov, ki se prenaša s slino. Čeprav večina ljudi, ki se okužijo z EBV, ne razvije simptomov, lahko nekateri razvijejo infekcijsko mononukleozo, ki se kaže z vročino, bolečinami v grlu in utrujenostjo. Pri nekaterih ljudeh pa se utrujenost, ki se pojavi med infekcijsko mononukleozo, lahko nadaljuje tudi po okrevanju in postane kronična.

Poleg EBV so bili s sindromom kronične utrujenosti povezani tudi drugimi virusi, kot so citomegalovirus, retrovirusi in herpesvirusi. Citomegalovirus (CMV) je virus, ki se prenaša z dotikom sluznic, urina ali krvi okužene osebe. Pri večini ljudi okužba z CMV ne povzroči simptomov, vendar lahko pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom povzroči hude simptome, vključno z utrujenostjo. Herpesvirusi, kot so herpes simplex virus tipa 1 in tipa 2, pa so bili povezani z nekaterimi primeri kronične utrujenosti.

Obstaja nekaj zelišč in prehranskih dopolnil, ki se uporabljajo za terapijo pri virusnih okužbah, ki so povezane s sindromom kronične utrujenosti. Vendar pa je pomembno upoštevati, da je zdravljenje sindroma kronične utrujenosti kompleksno in zahteva individualni pristop.

Med zelišči, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje virusnih okužb, so:

 • Ehinaceja (Echinacea) – to zelišče se uporablja za krepitev imunskega sistema in za zdravljenje prehladov in drugih virusnih okužb. Nekateri študiji so pokazali, da lahko ehinaceja zmanjša resnost simptomov in trajanje prehlada, vendar pa ni dovolj dokazov, ki bi podprli njeno učinkovitost pri sindromu kronične utrujenosti.
 • Korenina ginsenga (Panax ginseng) – ima adaptogene lastnosti in lahko pomaga pri povečanju energije ter izboljšanju duševne in fizične zmogljivosti.
 • Rdeči ženšen (Panax quinquefolius) – ima podobne adaptogene lastnosti kot ginseng in lahko pomaga pri povečanju energije ter izboljšanju imunskega sistema.
 • Reishi goba (Ganoderma lucidum) – ima imunomodulatorne lastnosti in lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema ter zmanjšanju utrujenosti.
 • Matični mleček – ima adaptogene lastnosti in lahko pomaga pri povečanju energije ter izboljšanju imunskega sistema.
 • Kordiceps (Cordyceps sinensis) – ima adaptogene lastnosti in lahko pomaga pri povečanju energije ter izboljšanju dihalne zmogljivosti.
 • Ašvaganda (Withania somnifera) – ima adaptogene lastnosti in lahko pomaga pri zmanjšanju stresa ter izboljšanju energije in imunskega sistema.

Pred uporabo zelišč se je vedno priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

Bioresonanca_Protivirusna, protibakterijska terapija

10. Toksini v telesu

Toksini so kemikalije, ki vstopajo v telo skozi hrano, vodo, zrak in druge vire. Te kemikalije se nato kopičijo v tkivih in organih telesa, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav, vključno s kronično utrujenostjo. Toksini lahko vplivajo na več sistemov telesa in lahko povzročijo številne simptome, kot so utrujenost, zmanjšana sposobnost koncentracije, bolečine v mišicah in sklepih ter drugi simptomi, ki so lahko povezani s kronično utrujenostjo.

Ena od možnih poti, po kateri lahko toksini vplivajo na kronično utrujenost, je prek vpliva na imunski sistem. Toksini lahko povzročijo vnetja v telesu, kar lahko privede do kroničnih vnetnih procesov in slabšanja delovanja imunskega sistema. Če je imunski sistem oslabljen, lahko pride do kroničnih okužb, ki lahko vodijo v izčrpanost in utrujenost.

Druga pot, po kateri lahko toksini vplivajo na kronično utrujenost, je prek vpliva na endokrini sistem. Endokrini sistem je odgovoren za izločanje hormonov, ki uravnavajo različne procese v telesu. Če toksini vplivajo na endokrini sistem, lahko motijo izločanje hormonov, kot sta kortizol in tiroidni hormon. Kortizol je hormon stresa, ki uravnava odziv telesa na stresne situacije. Če se kortizol izloča v prevelikih količinah, lahko to povzroči izčrpanost nadledvičnih žlez in poveča tveganje za kronično utrujenost. Tiroidni hormoni uravnavajo presnovo v telesu, kar lahko vpliva na raven energije in utrujenost.

Poleg tega lahko toksini vplivajo na delovanje mitohondrijev, ki so “energetske centrale” celic. Mitohondriji so odgovorni za proizvodnjo ATP, molekule, ki predstavlja glavni vir energije v celici. Če mitohondriji ne delujejo pravilno, se lahko zmanjša proizvodnja ATP, kar lahko vodi do kronične utrujenosti.

Obstaja veliko toksinov, ki lahko vplivajo na zdravje in povzročajo različne simptome, vključno s kronično utrujenostjo. Nekateri od najnevarnejših toksinov, ki so lahko povezani s kronično utrujenostjo, vključujejo:

 1. Težke kovine: Težke kovine, kot so svinec, živo srebro, kadmij in arzen, so strupene kemikalije, ki lahko povzročijo številne zdravstvene težave, vključno s kronično utrujenostjo. Te kovine se lahko kopičijo v tkivih in organih telesa in motijo delovanje različnih sistemov telesa, kar lahko vodi do številnih simptomov.

 2. Pesticidi: Pesticidi so kemikalije, ki se uporabljajo za zaščito rastlin pred škodljivci. Mnogi pesticidi so strupeni za ljudi in lahko vplivajo na delovanje imunskega sistema, endokrinega sistema in drugih sistemov telesa, kar lahko vodi do simptomov, kot so utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih ter drugi simptomi, povezani s kronično utrujenostjo.

 3. Mikotoksini: Mikotoksini so strupene snovi, ki jih proizvajajo nekatere vrste plesni. Te snovi se lahko nahajajo v hrani, kot so žita, oreščki in suho sadje, in lahko povzročijo številne zdravstvene težave, vključno s kronično utrujenostjo.

 4. Toplotno obdelana hrana: Toplotno obdelana hrana, kot so ocvrta hrana, pečena hrana in druge vrste predelane hrane, lahko vsebujejo škodljive kemikalije, ki lahko vplivajo na zdravje, vključno s kronično utrujenostjo. Ti strupi se tvorijo med procesom toplotne obdelave hrane in se imenujejo AGE (advanced glycation end products).

 5. Bakterijski toksini: Bakterijski toksini so strupene snovi, ki jih proizvajajo nekatere vrste bakterij, kot so E. coli, Salmonella in druge. Te snovi lahko vplivajo na delovanje različnih sistemov telesa in povzročajo številne simptome, vključno s kronično utrujenostjo.

 

Bioresonančne in frekvenčne terapije proti kronični utrujenosti

Bioresonanca in frekvenčna terapija sta alternativni metodi zdravljenja, ki temeljita na uporabi elektromagnetnih valov za krepitev zdravja. Omogočajo učinkovito diagnostiko, vključno pri kronični utrujenostj.

Pri frekvenčni terapiji se uporabljajo elektromagnetni valovi, ki so usmerjeni v telo in merijo vibracije v telesu preko čaker, meridianov, akupunkturnih točk. Te vibracije so primerjane s standardnimi vibracijami zdravega telesa, in na podlagi razlik v vibracijah se določi morebitna neravnovesja v telesu in čas terapije. Pri frekvenčnih terapijah se uporablja harmonizacija meridianov, kar je tradicionalna kitajska medicina, ki temelji na prepričanju, da so energijske poti v telesu, imenovane meridiani, povezane z različnimi organi in funkcijami v telesu. Če so ti meridiani blokirani, lahko to povzroči neravnovesje v telesu in prispeva k kronični utrujenosti. Harmonizacija meridianov lahko pomaga pri ponovni vzpostavitvi ravnotežja v telesu in s tem lajša simptome kronične utrujenosti.

Bioresonančna terapija pa deluje na podoben način, vendar se uporabljajo različne frekvence elektromagnetnih valov, ki so prilagojene terapijam specifičnih težav. V primeru kronične utrujenosti se lahko uporabijo protivirusne, protiglivične in protiparazitske frekvence ter detoksifikacija toksinov iz telesa. Tako lahko frekvenčna terapija pomaga pri zdravljenju vzrokov za kronično utrujenost.

Vse te terapije se izvajajo po natančni diagnostiki, ki pomaga ugotoviti vzroke za kronično utrujenost. Na podlagi diagnostike se lahko določi, katera terapija je najprimernejša za vsakega posameznika in se prilagodi njihovim potrebam.

 

KONTAKT ZA VEČ INFORMACIJ

NATUROPATIJA, Silvija Špehar s.p.
+386 40 889 683
info@silvijaspehar.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.