ALERGIJE

VRSTE ALERGIJ, NJIHOVI SIMPTOMI TER USPEŠNE PROTIALERGIJSKE TERAPIJE

KAZALO

Inhalacijski alergeni

Alergija na strupe žuželk

Alergija na hrano

Alergeni v zdravilih

Kontaktni alergeni

Alergija na histamin

Alergija na klor

Alergija na sonce

Alergija na lastna tkiva

Testiranje na alergije in terapija

Alergijski rinitis

Ali imate kdaj srbeče oči, kožo,težave z dihanjem ali kihate? Če je tako, ste morda alergični.

Zasnovani smo bili tako, da lahko uspevamo samo s stvarmi, ki jih resnično potrebujemo, in Zemlja je bila zasnovana tako, da nas pri tem podpira. Namenjeni smo bili, da živimo v sožitju z našim okoljem.

Težava je v tem, da je sodobno življenje ušlo izpod nadzora. Ustvarili smo toliko toksinov, da so naša telesa močno preobremenjena z njimi. Naš imunski sistem ne more več dohajati vseh toksinov, s katerimi se vsakodnevno soočamo v vsakdanjem življenju, hrana, ki jo zaužijemo in je pridelana v zemlji, obremenjeni s kemikalijami, kemikalije v naših detergentih za pranje perila in čistilnih izdelkih … vse to sešteva in obremenjuje naš imunski sistem. Menimo, da je to simptom nezdravega načina življenja, ki ga je treba popraviti. Tudi oslabljen imunski sistem lahko povzroči, da telo proizvaja več histamina, kot je potrebno, kar posledično vodi do neprijetnih simptomov, ki so običajno povezani z alergijami – srbenje, kihanje, kašelj, zastoji, slabost in bruhanje.

Najpogostejše alergije so seneni nahod, alergija na hišne ljubljenčke, alergija na hrano, alergija na zdravila, astma, koprivnica in ugrizi žuželk. Alergijske reakcije se pojavijo, ko se imunski sistem osebe odzove na običajno neškodljive snovi v okolju.

Alergijske reakcije, se zgodijo, ko imunski sistem proizvede vrsto protiteles, znanih kot imunoglobulin E (IgE), proti tujkom, ki bi običajno prešli skozi vaše telo, ne da bi povzročili kakršno koli škodo. Med alergijsko reakcijo se protitelesa IgE vežejo na vrsto belih krvnih celic, imenovano mastociti. Skupaj tvorijo nove kemikalije, ki povzročajo alergijski odziv: histamin, prostaglandin in levkotriene. Histamin povzroči otekanje krvnih žil in lahko povzroči koprivnico; prostaglandin lahko naredi krvne žile bolj prepustne, tako da tekočina izteče, kar povzroči koprivnico in srbenje; in levkotrieni lahko povzročijo otekanje dihalnih poti v pljučih.

Naslednje informacije vam bodo pomagale razumeti, kaj jih povzroča in kako jih je mogoče odpraviti.

Alergija na cvetni prah

Najpogostejši alergeni vključujejo:

Inhalacijski alergeni

Inhalacijski alergeni so snovi, ki vstopijo v telo skozi dihala in povzročijo alergijsko reakcijo. 

 • Pelodi

Cvetni prah je eden najpogostejših inhalacijskih alergenov. Cvetni prah je fin prah, ki ga sproščajo drevesa, cvetovi, trave in plevel, ki gnoji druge rastline iste vrste. Cvetni prah vstopi v telo ob vdihu in lahko povzroči alergije.

Cvetni prah dreves je še posebej pogost vzrok za alergije. Sprošča se v spomladanskih in poletnih mesecih, ko je potrebna za gnojenje drugih rastlin iste vrste.

Alergije na cvetni prah lahko povzročijo simptome, kot so solzenje oči, kihanje in izcedek iz nosu. Drugi inhalacijski alergeni vključujejo pršice, plesen in prhljaj hišnih ljubljenčkov.

Toda sezonski koledar alergij vam lahko pomaga natančno določiti, za katere alergene morate skrbeti, kdaj. Vse, kar potrebujete, je hiter pogled na koledar in razumevanje lastnih stopenj občutljivosti, da ugotovite, kaj je

Sezonske alergije lahko povzročijo veliko nelagodja. Toda z načrtovanjem vnaprej in pripravo na sezono alergij lahko pomagate zmanjšati njihov vpliv na vaše življenje. Oglejte si ta koledar, če želite izvedeti, kdaj boste morda morali začeti s previdnostnimi ukrepi:

Koledar alergij cvetni prah
 • Plesni

Plesni so mikroorganizmi, ki lahko sprožijo alergijske reakcije in povzročajo zdravstvene težave, če se z njimi srečamo preveč pogosto. Plesni lahko rastejo praktično povsod, kjer so ugodni vlažni pogoji, kot so kopalnice, kleti, podstrešja, kuhinje in drugi deli domov z visoko vlažnostjo.

Obstaja več vrst plesni, kot so Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium in Penicillium, ki se lahko pojavijo v naših domovih. Te vrste plesni so pogosto povezane z alergijskimi reakcijami, kot so kašelj, kihanje, solzenje, kožne izpuščaje in težave s dihanjem.

Če sumite, da imate plesni v svojem domu, je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom za zdravje zraka, da ugotovite, ali vam resnično povzročajo težave. Na voljo so tudi različne metode za odstranjevanje plesni, ki vključujejo sušenje območja, čiščenje z ustreznimi čistili in odstranjevanje prizadetih materialov.

Preprečevanje plesni je ključnega pomena za ohranjanje zdravega okolja doma. To vključuje redno prezračevanje prostorov, uporabo vlažilcev zraka in ustreznega vzdrževanja kopalnice in kuhinje. Prav tako je pomembno, da redno preverjate in nadzirate vlago v svojem domu, da se izognete nastanku plesni.

Alergijske reakcije lahko sprožijo različne vrste plesni in plesni lahko rastejo praktično povsod, kjer so vlažni pogoji. 

Simptomi alergije na plesni so podobni tistim pri drugih alergijah in lahko vključujejo srbeče oči, izcedek iz nosu in kihanje. Pri nekaterih ljudeh alergija na plesen povzroči draženje kože. Ljudje, ki imajo alergijo na plesen, so lahko občutljivi tudi na druge alergene, kot sta prah in prhljaj hišnih ljubljenčkov.

 • Bakterije

Bakterije so mikroorganizmi, ki se lahko nahajajo praktično povsod, kot so na koži, v zraku in v hrani. Nekatere vrste bakterij lahko povzročijo alergijske reakcije, če jih telo zazna kot tuje in se proti njim bori.

Med najpogostejšimi vrstami bakterij, ki lahko sprožijo alergijske reakcije, so Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes in Escherichia coli. 

Staphylococcus aureus je bakterija, ki se nahaja na koži in sluznicah, kot so nos in usta. Lahko povzroči vnetja in alergijske reakcije, kot so urtikarija, anafilaksija in astma.

Streptococcus pyogenes je bakterija, ki povzroča številne bolezni, vključno s faringitisom, tonzilitisom in vnetjem kože. Lahko povzroči tudi alergijsko reakcijo, znano kot angioedem.

Escherichia coli je bakterija, ki se nahaja v črevesju in običajno ne povzroča težav, če je v ravnovesju s preostalimi bakterijami. Vendar pa lahko v nekaterih primerih povzroči drisko, vnetja in alergijske reakcije.

Alergijske reakcije na bakterije se lahko kažejo na različne načine, od blagih simptomov, kot so rdečica, otekanje in srbenje, do hujših reakcij, kot so anafilaksija in astma. V primeru hujših alergijskih reakcij je pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

Za preprečevanje alergijskih reakcij na bakterije je pomembno, da ohranjate dobro higieno. To vključuje redno umivanje rok, izogibanje stiku z bolnimi osebami in pravilno skladiščenje hrane. Prav tako je pomembno, da redno prezračujete svoj dom in uporabljate čistila, ki uničujejo bakterije.

 • Pršice

Pršice so mikroskopski členonožci, ki so najpogostejši vir alergenov. Pršice so majhne, nevidne žuželke, ki živijo v mehkih materialih, kot so posteljnina, oblazinjeno pohištvo, zavesice in preproge, plišaste igrače. Pogosto se jih najde tudi v prahu, zemlji in blatu hišnih živali.

Alergija na pršice je pogosta oblika alergije, ki jo povzročajo delci, ki jih oddajajo različne vrste pršic. Alergeni so pravzaprav prebavne beljakovine v blatu pršic. Hranijo se s kožnimi izdelki, preživijo v toplem in vlažnem okolju. 

Simptomi alergije na pršice so lahko zelo različni, vključno z izpuščaji, srbenjem, kihanjem, kašljem, solzenjem, vnetjem oči, nosne zastoji in astmo. Ti simptomi so lahko hudi in vplivajo na kvaliteto življenja posameznika.

Da bi se izognili alergiji na pršice, je pomembno, da vzdržujemo čisto okolje in redno čistimo. To vključuje pogosto pranje posteljnine in blaga ter redno čiščenje tal in pohištva. Dobro je tudi zamenjati oblazinjeno pohištvo za tiste iz usnja in tekstilnih materialov, ki jih je lažje čistiti. Če imate hišne živali, jih pogosto kopajte in jim redno čistite dlake.

 • Živalska dlaka in slina

Pogoste so alergije na živalsko dlako, slino in izločke.

Živalska dlaka je glavni vzrok alergij pri ljudeh, ki so občutljivi na njo. Alergijska reakcija se lahko pojavi takoj po stiku z dlako ali pa nekaj ur kasneje. Simptomi so lahko različni in vključujejo kihanje, solzenje, izcedek iz nosu, kašelj, srbenje, rdečino in otekanje obraza ter druge težave dihal.

Slino in izločki živali pa lahko povzročijo alergijsko reakcijo tudi pri tistih, ki niso občutljivi na živalsko dlako. Alergijska reakcija na slino in izločke se lahko pojavi takoj po stiku z njimi ali pa nekaj ur kasneje. Simptomi so lahko podobni tistim, ki jih povzroča alergija na dlako, vključno s kihanjem, solzenjem, izcedekom iz nosu, kašljem, srbenjem, rdečino in otekanjem obraza.

Tukaj je nekaj najbolj alergenih živalskih vrst in njihovih produktov:

 1. Mačje dlaka – Mačje dlaka je najbolj alergena dlaka med hišnimi ljubljenčki. Mačji alergeni so prisotni v dlaki, slini, iztrebkih in urinu mačk.

 2. Pasma psa – Nekatere pasme psov, kot so labrador, bulldog, terier in pudelj, so znane po tem, da proizvajajo veliko alergenov. Alergeni se nahajajo v dlaki, slini, iztrebkih in urinu psa.

 3. Konj – Konjska dlaka, slina in iztrebki so znani po tem, da vsebujejo alergena. Alergeni so lahko prisotni tudi v konjskih predmetih, kot so sedla, privezni trakovi in konjska seno.

 4. Glodavci – Glodavci, kot so miši, podgane in hrčki, so tudi pogosti vzrok alergij pri ljudeh. Alergeni so prisotni v njihovi dlaki, slini, iztrebkih in urinu.

 5. Druge živalske vrste – Številne druge živalske vrste, kot so prašiči, zečji, kunci, kravje in ovčje dlake, lahko tudi povzročijo alergijske reakcije.

 Ti alergeni so lahko v prostoru prisotni še dolgo po odstranitvi živali. Alergija na živali povečuje simptome astme kot so kašelj, piskanje ali težko dihanje

Alergija na strupe žuželk

Alergija na strupe žuželk

Alergija na določene žuželke se pojavi, ko telo reagira na proteine, ki jih vsebujejo žuželčji strupi. To se lahko zgodi, ko oseba pride v stik ali ugrizom s žuželke. Najpogostejši vzroki alergije na žuželke so ugrizi čebel, os, komarjev in hroščev.

Simptomi alergije na žuželke se lahko razlikujejo od osebe do osebe in se lahko začnejo razvijati takoj po ugrizu žuželke. Nekateri najpogostejši simptomi so:

 1. Otekanje obraza, jezika ali grla

 2. Srbenje, pekoč občutek ali vročinski občutek na mestu ugriza

 3. Rdečina, vnetje in bolečina na mestu ugriza

 4. Težave s dihanjem, kot so težko dihanje ali kihanje

 5. Napad astme

 6. Slabost, bruhanje, driska ali glavobol

V hujših primerih lahko alergija na žuželke povzroči anafilaksijo, ki je življenjsko nevarna reakcija, ki lahko privede do zmanjšanja krvnega tlaka, zadušitve in celo smrti.

Preprečevanje ugriza žuželk je lahko ključnega pomena za preprečevanje alergijskih reakcij.  Če se pojavijo hude reakcije, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Alergija na hrano

Sodobna prehrana vsebuje gensko spremenjena živila, nova hranila, konzervanse, toksične dodatke, ki jih organizem še ni vajen. Če imate alergijo na hrano, vaš imunski sistem napade beljakovine hrane, ki so običajno neškodljive za večino ljudi. Imunski sistem ustvarja protitelesa, imenovana protitelesa IgE (imunoglobulin E). Ko hrana naslednjič vstopi v vaše telo in se pomeša s temi protitelesi, sproži vrsto reakcij, ki povzročajo simptome, kot so koprivnica in srbenje v ustih, ki lahko povzroča simptome draženja; črevesne motnje in bolečine v trebuhu.

Najpogostejše alergije na hrano so na kravje mleko, kokošja jajca, sojine izdelke, arašide in oreščke (kot so mandlji, indijski orehi, orehi).

Simptomi alergije na hrano segajo od blagih do hudih in lahko vključujejo kožne izpuščaje, koprivnico, srbenje, otekanje ustnic, obraza ali grla, težave z dihanjem, drisko ali bruhanje. Ljudje, ki imajo diagnozo alergije na hrano, se morajo izogibati uživanju te hrane in morajo biti previdni, saj so alergeni v hrani lahko prisotni tudi v zelo majhnih količinah. Ko alergen na hrano zaužije nekdo, ki je nanj alergičen, lahko sproži resno in včasih usodno reakcijo, imenovano anafilaksija. Anafilaksija je ekstremna alergijska reakcija.

Simptomi blage reakcije lahko vključujejo srbenje ali mravljinčenje v ustih, koprivnica, srbenje ali ekcem, otekanje ustnic, obraza, jezika in grla ali drugih delov telesa, piskanje, zamašen nos ali težave z dihanjem, bolečine v trebuhu, driska, slabost, bruhanje ali omedlevica.

Alergija na hrano
 • Alergija in intoleranca na gluten

Gluten je beljakovina v žitih, ki ga najdemo v pšenici, rži in ječmenu. Vsaka alergija na gluten lahko povzroči malabsorpcijo in podhranjenost organizma. Obstaja več deset prehranskih izdelkov, ki lahko povzročijo simptome alergije. Glifosat je herbicid, ki se pogosto uporablja pri zatiranju plevela na poljih pšenice, soje, bombaža in koruze. Glifosat deluje kot antibiotik v črevesju, ki odstrani tudi dobre bakterije v črevesju, zato  je možen okoljski toksin, ki lahko sproža avtoimunske bolezni zaradi svoje sposobnosti, da zmanjša prepustnost črevesja. Ljudje z alergijo na gluten imajo številne simptome, vključno z utrujenostjo, bolečinami v sklepih in kožnimi boleznimi.

Celiakija je intoleranca na gluten, ki je beljakovina v žitih. Zaradi intolerance pride do poškodb sluznice tankega črevesa in telo ne more absorbirati določenih hranil. To lahko povzroči različne zdravstvene težave, vendar so glavni simptomi izguba teže, ponavljajoča se driska in splošna utrujenost.

 • Alergija na laktozo

Alergija na laktozo je preobčutljivost za laktozo, glavni sladkor v mlečnih izdelkih. To pomeni, da telo ne more pravilno prebaviti laktoze, kar lahko povzroči številne neprijetne simptome.

Simptomi alergije na laktozo se lahko pojavijo takoj po zaužitju mlečnega izdelka ali pa nekaj ur kasneje. Nekateri najpogostejši simptomi so:

 1. Napihnjenost, bolečine v trebuhu in driska

 2. Zgaga

 3. Pomanjkanje apetita

 4. Slabost in bruhanje

Alergija na laktozo se lahko razvije v kateri koli starosti, vendar je najpogostejša pri odraslih. V večini primerov je alergija na laktozo preprosto intoleranca, vendar lahko v hujših primerih vključuje tudi alergijske reakcije, kot so otekanje grla, kožne reakcije, astma in celo anafilaksija.

Laktaza je encim, ki razgrajuje laktozo, sladkor, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih. Laktoza se razgradi na dva enostavna sladkorja, glukozo in galaktozo, ki se skozi črevesno steno absorbirata v krvni obtok.

Intoleranca na laktozo je stanje, pri katerem telo ne proizvaja dovolj laktaze.

 • Navzkrižni alergeni

Navzkrižna alergija je mehanizem, pri katerem imunski sistem alergije na en alergen pomotoma zamenja drugo snovjo, ki mu je podobna. Alergija na cvetni prah breze, na primer, lahko povzroči, da oseba razvije alergijo na jabolka, zeleno ali lešnike. Ta pojav je znan kot navzkrižna preobčutljivost.

Simptomi navzkrižne alergije so pordelost in pekoč občutek na koži, urtikarija, alergijski rinitis, kihanje, bolečine v trebuhu, bruhanje, edem.

Intenzivnost simptomov je odvisna od količine alergenov v telesu, stopnje občutljivosti imunskega sistema.

Navzkrižne alergije
Alergija na koži

Alergeni v zdravilih

Najpogostejše alergije na zdravila so penicilini in podobni beta-laktamski antibiotiki, sulfonamidi (ena vrsta antibiotika, ki povzroča večino alergij), aspirin in nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), radiokontrastna sredstva (barvilo za rentgenske žarke), splošni anestetiki in hormoni (hormoni so kemikalije, ki jih proizvajajo endokrine žleze, ki uravnavajo delovanje različnih delov telesa).

Simptomi alergije na zdravila se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar nekateri najpogostejši vključujejo:

 1. Kožne reakcije, kot so rdečina, otekanje, srbenje in pordelost

 2. Dispeptične motnje, kot so napihnjenost, driska, zgage in slabost

 3. Quinckejev edem, kot so otekanje obraza, jezika in grla

 4. Astmatične reakcije, kot so težko dihanje, kašljanje in dušenje

 5. Anafilaksija, ki lahko vključuje hitro povečanje srčnega utripa, padanje krvnega tlaka in šok

Alergija na zdravila se lahko razvije po prvi uporabi zdravila ali pa po večkratni uporabi. Tveganje za alergijske reakcije se povečuje, če ima oseba že pretekle alergijske reakcije na zdravila ali če ima druge alergijske stanja.

Kontaktni alergeni

Če ste alergični na kontaktne alergene, ste zelo občutljivi na snovi, ki jih najdemo v okolju. Te snovi lahko povzročijo reakcijo, ko pride koža v stik z njimi. 

Te snovi so lahko del kozmetičnih izdelkov, gospodinjskih kemikalij, medicinskih pripomočkov, kovine, lateks, sintetični materiali in drugih stvari, s katerimi se ljudje pogosto srečujejo.

Simptomi kontaktne alergije se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar nekateri najpogostejši vključujejo:

 1. Rdečina, srbenje in pordelost na mestu, kjer je bil stik s alergenom

 2. Otekanje

 3. Luskavost in luščenje kože

 4. Blage do hude bolečine

Kontaktne alergije se lahko razvijejo po prvem stiku z alergenom ali pa po večkratnem stiku. Tveganje za kontaktne alergije se povečuje, če ima oseba že pretekle alergijske reakcije na določene snovi ali če ima druge alergijske stanja.

Alergija na histamin

Histamin je snov, ki se sprošča med alergijskimi reakcijami in povzroča simptome alergije. Običajno ga sproščajo bele krvne celice, ki so del imunskega sistema telesa.

Alergija na histamin je preobčutljivostna reakcija, ki jo povzroča prekomerna koncentracija histamina v krvi. Histamin je naravna snov, ki se nahaja v mnogih živilih in jo lahko tudi proizvajajo bakterije v telesu.

Naslednja živila imajo visoke koncentracije histamina:

 1. Staro ali nekakovostno vino

 2. Konzervirana hrana (sardine, tune, ribe v zalivkah)

 3. Fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kisla smetana)

 4. Sir z zrelimi plesni

 5. Meso in ribe

 6. Fermentirani zelenjavni izdelki (kimči, kumarice)

 7. Jabolka, hruške, fige, grozdje, avokado, suhe slive, ananas, mango in nekateri drugi sveži sadje in zelenjava

 8. Nekateri proizvodi z dodatki (npr. začimbami)

Simptomi alergije na histamin vključujejo:

 1. Rdečino, srbenje in otekanje obraza

 2. Glavobol

 3. Težave s prebavo, kot so napenjanje, krči in driska

 4. Zadihanost

 5. Neprijeten občutek v želodcu

 6. Srbenje kože

 7. Kihanje

Alergija na histamin povzroča vnetje, otekanje in zoženje krvnih žil. Pri nekaterih ljudeh histamin povzroča tudi napade astme in koprivnico. Alergijske reakcije so lahko življenjsko nevarne in zahtevajo nujno medicinsko oskrbo. Večina ljudi misli, da alergije na hrano povzročajo reakcijo, ki se pojavi hitro po zaužitju hrane.

Najpogostejši vzrok za sproščanje histamina je zaužitje živil, na katere ste alergični. Histamin je kemikalija, ki jo telo sprosti kot odgovor na vnetje ali okužbo. Proizvodnja histamina je naravni odziv telesa, saj se skuša zaščititi pred vsiljivci.

Alergija na klor

Alergije na klor so redke, vendar lahko zelo neprijetne in resne. Klor se najpogosteje uporablja za dezinfekcijo vode, zato ga veliko ljudi sreča v bazenih, kopališčih in kopalnicah. 

Simptomi alergij na klor se lahko pojavijo takoj po stiku z klorom ali pa se razvijejo nekaj ur po tem. Ti simptomi vključujejo kožne izpuščaje, pekoč občutek, srbenje, solzenje, vnetje oči, kašelj in težave s dihanjem. Nekateri ljudje imajo tudi težave s prebavo, kot so zgaga in napenjanje, ko zaužijejo vodo, ki vsebuje klor.

Če ste alergični na klor, je najboljši način, da se izognete simptomom, izogibanje stiku s klorom. Če se morate kopati v bazenu ali kopališču, si prizadevajte za čim manj stika s klorom, na primer z uporabo kapice za kopanje. Ko se umivate v kopeli, lahko uporabite blag šampon in kopel brez klora.

Alergija na klor

Testiranje na alergije in terapija

Bioresonančni postopek alergijskega testiranja je izjemno učinkovit pri ugotavljanju, ali ima posameznik alergijo na hrano, okoljske toksine, hišne ljubljenčke ali lastna tkiva. Bioresonanca je neboleča in neinvazivna metoda za diagnosticiranje in brisanje alergij. Bioresonančna tehnologija je sposobna prepoznati alergene, ki povzročajo težave v telesu. Test temelji na nekaj preprostih načelih: energiji snovi, telesni frekvenci in resonanci. Alergeni, ki povzročajo alergijsko reakcijo, povzročajo drugačno frekvenco reakcij v telesu kot snovi, ki niso alergeni. Ta tehnologija lahko izmeri te frekvence in ugotovi, katere snovi jo povzročajo.

Temelji na načelu, da bo alergen ali intoleranca povzročila, da ima telo drugačno resonančno frekvenco. Resonančno frekvenco lahko izmerimo na vsaki meridianski točki telesa in jo primerjamo z resonančnimi frekvencami zdravih ljudi.

Vse več ljudi se obrača tudi na akupunkturo, da bi ublažila simptome alergije. Akupunktura je tehnika tradicionalne kitajske medicine (TCM), ki se uporablja že tisočletja in je ena najbolj priljubljenih oblik alternativne medicine na svetu. Akupunkturna terapija se za odpravljanje številnih težav, od bolečine in stresa do obvladovanja sezonskih, kroničnih alergij.

Meridiani in alergija

 

KONTAKT ZA VEČ INFORMACIJ

NATUROPATIJA, Silvija Špehar s.p.
+386 40 889 683
info@silvijaspehar.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.