ALERGIJE

VRSTE ALERGIJ, NJIHOVI SIMPTOMI TER USPEŠNE PROTIALERGIJSKE TERAPIJE

KAZALO

Inhalacijski alergeni

Alergija na strupe žuželk

Alergija na hrano

Alergeni v zdravilih

Kontaktni alergeni

Alergija na histamin

Alergija na klor

Alergija na sonce

Alergija na lastna tkiva

Testiranje na alergije in terapija

Alergijski rinitis

Ali imate kdaj srbeče oči, kožo,težave z dihanjem ali kihate? Če je tako, ste morda alergični.

Zasnovani smo bili tako, da lahko uspevamo samo s stvarmi, ki jih resnično potrebujemo, in Zemlja je bila zasnovana tako, da nas pri tem podpira. Namenjeni smo bili, da živimo v sožitju z našim okoljem.

Težava je v tem, da je sodobno življenje ušlo izpod nadzora. Ustvarili smo toliko toksinov, da so naša telesa močno preobremenjena z njimi. Naš imunski sistem ne more več dohajati vseh toksinov, s katerimi se vsakodnevno soočamo v vsakdanjem življenju, hrana, ki jo zaužijemo in je pridelana v zemlji, obremenjeni s kemikalijami, kemikalije v naših detergentih za pranje perila in čistilnih izdelkih … vse to sešteva in obremenjuje naš imunski sistem. Menimo, da je to simptom nezdravega načina življenja, ki ga je treba popraviti. Tudi oslabljen imunski sistem lahko povzroči, da telo proizvaja več histamina, kot je potrebno, kar posledično vodi do neprijetnih simptomov, ki so običajno povezani z alergijami – srbenje, kihanje, kašelj, zastoji, slabost in bruhanje.

Najpogostejše alergije so seneni nahod, alergija na hišne ljubljenčke, alergija na hrano, alergija na zdravila, astma, koprivnica in ugrizi žuželk. Alergijske reakcije se pojavijo, ko se imunski sistem osebe odzove na običajno neškodljive snovi v okolju.

Alergijske reakcije, se zgodijo, ko imunski sistem proizvede vrsto protiteles, znanih kot imunoglobulin E (IgE), proti tujkom, ki bi običajno prešli skozi vaše telo, ne da bi povzročili kakršno koli škodo. Med alergijsko reakcijo se protitelesa IgE vežejo na vrsto belih krvnih celic, imenovano mastociti. Skupaj tvorijo nove kemikalije, ki povzročajo alergijski odziv: histamin, prostaglandin in levkotriene. Histamin povzroči otekanje krvnih žil in lahko povzroči koprivnico; prostaglandin lahko naredi krvne žile bolj prepustne, tako da tekočina izteče, kar povzroči koprivnico in srbenje; in levkotrieni lahko povzročijo otekanje dihalnih poti v pljučih.

Naslednje informacije vam bodo pomagale razumeti, kaj jih povzroča in kako jih je mogoče odpraviti.

Alergija na cvetni prah

Najpogostejši alergeni vključujejo:

Inhalacijski alergeni

Inhalacijski alergeni so snovi, ki vstopijo v telo skozi dihala in povzročijo alergijsko reakcijo. 

  • Pelodi

Cvetni prah je eden najpogostejših inhalacijskih alergenov. Cvetni prah je fin prah, ki ga sproščajo drevesa, cvetovi, trave in plevel, ki gnoji druge rastline iste vrste. Cvetni prah vstopi v telo ob vdihu in lahko povzroči alergije.

Cvetni prah dreves je še posebej pogost vzrok za alergije. Sprošča se v spomladanskih in poletnih mesecih, ko je potrebna za gnojenje drugih rastlin iste vrste.

Alergije na cvetni prah lahko povzročijo simptome, kot so solzenje oči, kihanje in izcedek iz nosu. Drugi inhalacijski alergeni vključujejo pršice, plesen in prhljaj hišnih ljubljenčkov.

Toda sezonski koledar alergij vam lahko pomaga natančno določiti, za katere alergene morate skrbeti, kdaj. Vse, kar potrebujete, je hiter pogled na koledar in razumevanje lastnih stopenj občutljivosti, da ugotovite, kaj je

Sezonske alergije lahko povzročijo veliko nelagodja. Toda z načrtovanjem vnaprej in pripravo na sezono alergij lahko pomagate zmanjšati njihov vpliv na vaše življenje. Oglejte si ta koledar, če želite izvedeti, kdaj boste morda morali začeti s previdnostnimi ukrepi:

Koledar alergij cvetni prah
  • Plesni

Alergijske reakcije lahko sprožijo različne vrste plesni in plesni lahko rastejo praktično povsod, kjer so vlažni pogoji. Običajno jih najdemo v kopalnicah, kleteh, podstrešjih, kuhinjah in drugih delih domov z visoko vlažnostjo. Obstaja več vrst plesni: Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium.

Simptomi alergije na plesen lahko povzročijo različne vrste plesni. Simptomi so podobni tistim pri drugih alergijah in lahko vključujejo srbeče oči, izcedek iz nosu in kihanje. Pri nekaterih ljudeh alergija na plesen povzroči draženje kože. Ljudje, ki imajo alergijo na plesen, so lahko občutljivi tudi na druge alergene, kot sta prah in prhljaj hišnih ljubljenčkov.

  • Bakterije

Staphylococcus S. Aureus je vrsta bakterij, ki lahko povzročijo alergijske reakcije, vključno z rožnatim očesom in črevesjem. Če sumite, da imate vi ali vaš otrok alergijo na Staphylococcus S. Aureus, se obrnite na svojega zdravnika ali alergologa za testiranje, diagnozo in zdravljenje. Nekateri ljudje so alergični na to. Če ste eden od teh ljudi, se izogibajte stiku z vsemi, ki trpijo za okužbo, ki jo povzroča ta bakterija. Prav tako se ne smete dotikati ali jesti ničesar, kar bi lahko bilo okuženo z bakterijo Staphylococcus aureus.

  • Pršice

Pršice so mikroskopski členonožci, ki so najpogostejši vir alergenov. Pršice lahko najdemo v posteljah, blazinah, kaščah, preprogah, oblazinjenem pohištvu in plišastih igračah. Hranijo se s kožnimi izdelki, preživijo v toplem in vlažnem okolju. Alergeni so pravzaprav prebavne beljakovine v blatu pršic.

  • Živalska dlaka in slina

Pogoste so alergije na živalsko dlako, slino in izločke. Vir alergena je običajno mačka, pes, konj, morski prašiček ali drug sesalec. Ti alergeni so lahko v prostoru prisotni še dolgo po odstranitvi živali. Najpogostejši simptomi alergije na živalsko dlako, slino in izločke so srbenje kože, oči in nosu, izcedek iz nosu, kihanje in solzenje. Alergija na živali povečuje simptome astme kot so kašelj, piskanje ali težko dihanje

Alergija na strupe žuželk

Alergija na strupe žuželk

Alergija na strup žuželk je alergijska reakcija, ki jo imajo nekateri ljudje, ko jih piči čebela, osa, komar ali druga žuželka. Lahko sega od blage do hude in celo smrtno nevarne.

Alergija na hrano

Sodobna prehrana vsebuje gensko spremenjena živila, nova hranila, konzervanse, toksične dodatke, ki jih organizem še ni vajen. Če imate alergijo na hrano, vaš imunski sistem napade beljakovine hrane, ki so običajno neškodljive za večino ljudi. Imunski sistem ustvarja protitelesa, imenovana protitelesa IgE (imunoglobulin E). Ko hrana naslednjič vstopi v vaše telo in se pomeša s temi protitelesi, sproži vrsto reakcij, ki povzročajo simptome, kot so koprivnica in srbenje v ustih, ki lahko povzroča simptome draženja; črevesne motnje in bolečine v trebuhu.

Najpogostejše alergije na hrano so na kravje mleko, kokošja jajca, sojine izdelke, arašide in oreščke (kot so mandlji, indijski orehi, orehi).

Simptomi alergije na hrano segajo od blagih do hudih in lahko vključujejo kožne izpuščaje, koprivnico, srbenje, otekanje ustnic, obraza ali grla, težave z dihanjem, drisko ali bruhanje. Ljudje, ki imajo diagnozo alergije na hrano, se morajo izogibati uživanju te hrane in morajo biti previdni, saj so alergeni v hrani lahko prisotni tudi v zelo majhnih količinah. Ko alergen na hrano zaužije nekdo, ki je nanj alergičen, lahko sproži resno in včasih usodno reakcijo, imenovano anafilaksija. Anafilaksija je ekstremna alergijska reakcija.

Simptomi blage reakcije lahko vključujejo srbenje ali mravljinčenje v ustih, koprivnica, srbenje ali ekcem, otekanje ustnic, obraza, jezika in grla ali drugih delov telesa, piskanje, zamašen nos ali težave z dihanjem, bolečine v trebuhu, driska, slabost, bruhanje ali omedlevica.

Alergija na hrano
  • Alergija in intoleranca na gluten

Gluten je beljakovina v žitih, ki ga najdemo v pšenici, rži in ječmenu. Vsaka alergija na gluten lahko povzroči malabsorpcijo in podhranjenost organizma. Obstaja več deset prehranskih izdelkov, ki lahko povzročijo simptome alergije. Glifosat je herbicid, ki se pogosto uporablja pri zatiranju plevela na poljih pšenice, soje, bombaža in koruze. Glifosat deluje kot antibiotik v črevesju, ki odstrani tudi dobre bakterije v črevesju, zato  je možen okoljski toksin, ki lahko sproža avtoimunske bolezni zaradi svoje sposobnosti, da zmanjša prepustnost črevesja. Ljudje z alergijo na gluten imajo številne simptome, vključno z utrujenostjo, bolečinami v sklepih in kožnimi boleznimi.

Celiakija je intoleranca na gluten, ki je beljakovina v žitih. Zaradi intolerance pride do poškodb sluznice tankega črevesa in telo ne more absorbirati določenih hranil. To lahko povzroči različne zdravstvene težave, vendar so glavni simptomi izguba teže, ponavljajoča se driska in splošna utrujenost.

  • Alergija na laktozo

Laktaza je encim, ki razgrajuje laktozo, sladkor, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih. Laktoza se razgradi na dva enostavna sladkorja, glukozo in galaktozo, ki se skozi črevesno steno absorbirata v krvni obtok. Intoleranca na laktozo je stanje, pri katerem telo ne proizvaja dovolj laktaze.

  • Navzkrižni alergeni

Navzkrižna alergija je mehanizem, pri katerem imunski sistem alergije na en alergen pomotoma zamenja drugo snovjo, ki mu je podobna. Alergija na cvetni prah breze, na primer, lahko povzroči, da oseba razvije alergijo na jabolka, zeleno ali lešnike. Ta pojav je znan kot navzkrižna preobčutljivost.

Simptomi navzkrižne alergije so pordelost in pekoč občutek na koži, urtikarija, alergijski rinitis, kihanje, bolečine v trebuhu, bruhanje, edem.

Intenzivnost simptomov je odvisna od količine alergenov v telesu, stopnje občutljivosti imunskega sistema.

Navzkrižne alergije
Alergija na koži

Alergeni v zdravilih

Najpogostejše alergije na zdravila so penicilini in podobni beta-laktamski antibiotiki, sulfonamidi (ena vrsta antibiotika, ki povzroča večino alergij), aspirin in nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), radiokontrastna sredstva (barvilo za rentgenske žarke), splošni anestetiki in hormoni (hormoni so kemikalije, ki jih proizvajajo endokrine žleze, ki uravnavajo delovanje različnih delov telesa).

Kontaktni alergeni

Če ste alergični na kontaktne alergene, ste zelo občutljivi na snovi, ki jih najdemo v okolju. Te snovi lahko povzročijo reakcijo, ko pride koža v stik z njimi. Primeri kontaktnih alergenov so kovine, lateks, kozmetika in sintetični materiali.

Alergija na histamin

Histamin je snov, ki se sprošča med alergijskimi reakcijami in povzroča simptome alergije. Običajno ga sproščajo bele krvne celice, ki so del imunskega sistema telesa. Povzroča vnetje, otekanje in zoženje krvnih žil. Histamin lahko povzroči tudi srbenje in kihanje. Pri nekaterih ljudeh histamine povzroča tudi napade astme in koprivnico. Alergijske reakcije so lahko življenjsko nevarne in zahtevajo nujno medicinsko oskrbo. Večina ljudi misli, da alergije na hrano povzročajo reakcijo, ki se pojavi hitro po zaužitju hrane.

Najpogostejši vzrok za sproščanje histamina je zaužitje živil, na katere ste alergični. Histamin je kemikalija, ki jo telo sprosti kot odgovor na vnetje ali okužbo. Proizvodnja histamina je naravni odziv telesa, saj se skuša zaščititi pred vsiljivci, npr

Alergija na klor

Klor se uporablja tudi v sistemih za čiščenje vode za preprečevanje rasti bakterij. Če ste alergični na klor, to pomeni, da imunski sistem vašega telesa zamenja plin za škodljivo snov. Klor je najpogostejši alergen v bazenih in zdraviliščih, kar predstavlja velik izziv za upravljavce bazenov. Ljudje so lahko izpostavljeni kloru, če ga vdihnejo, pogoltnejo ali imajo na koži. Večina ljudi je vsak dan izpostavljena kloru. Simptomi alergije na klor vključujejo kožne izpuščaje, koprivnico, srbenje ali pekoče oči, solzenje. Simptomi alergije na klor lahko vključujejo kihanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, srbenje oči, kožni izpuščaj in piskanje.

Alergija na klor

Testiranje na alergije in terapija

Bioresonančni postopek alergijskega testiranja je izjemno učinkovit pri ugotavljanju, ali ima posameznik alergijo na hrano, okoljske toksine, hišne ljubljenčke ali lastna tkiva. Bioresonanca je neboleča in neinvazivna metoda za diagnosticiranje in brisanje alergij. Bioresonančna tehnologija je sposobna prepoznati alergene, ki povzročajo težave v telesu. Test temelji na nekaj preprostih načelih: energiji snovi, telesni frekvenci in resonanci. Alergeni, ki povzročajo alergijsko reakcijo, povzročajo drugačno frekvenco reakcij v telesu kot snovi, ki niso alergeni. Ta tehnologija lahko izmeri te frekvence in ugotovi, katere snovi jo povzročajo.

Temelji na načelu, da bo alergen ali intoleranca povzročila, da ima telo drugačno resonančno frekvenco. Resonančno frekvenco lahko izmerimo na vsaki meridianski točki telesa in jo primerjamo z resonančnimi frekvencami zdravih ljudi.

Vse več ljudi se obrača tudi na akupunkturo, da bi ublažila simptome alergije. Akupunktura je tehnika tradicionalne kitajske medicine (TCM), ki se uporablja že tisočletja in je ena najbolj priljubljenih oblik alternativne medicine na svetu. Akupunkturna terapija se za odpravljanje številnih težav, od bolečine in stresa do obvladovanja sezonskih, kroničnih  alergij.

Meridiani in alergija

KONTAKT ZA NAROČILA IN VEČ INFORMACIJ O BIORESONANČNI TERAPIJI TER NEBOLEČI AKUPUNKTURI:

Silvija Špehar
+386 40 889 683
info@silvijaspehar.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.